Suhan Lalettayin ve Hakan Öktem ile Söyleşi Yaptık!

28.04.2024

#GençSanatçıFonu (GSF) 2023 dönemi yararlanıcıları Suhan Lalettayin ve Hakan Öktem ile GSF üzerine konuştuk. ✨

"ŞİİR YAZ!", Video Şiir

 

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Bu aralar neler yapıyorsunuz? 

SUHAN LALETTAYİN: 

Merhaba, ben Suhan Lalettayin. Hakan ile üzerinde çalıştığımız Şiir Yaz! adlı video-şiir projesinin yazarı ve yönetmeniyim. İnterdisipliner bir sanatçı olarak şiir, video-art, belgesel, music video, kolaj üretimleriyle ve bu üretimlerin kesişimlerinde yeni deney alanları kurgulamakla ilgileniyorum. Çağa ait personaların patolojisi, beden korkusunun felsefesi, gündelik hayata yansıyan politika, haz, hız ve tekrara dayalı kaos ve popüler estetik eğilimler, ekseriyetle üzerinde çalıştığım ve beslendiğim yegane konular. Çağdaşım sanatçılarla iş birliği içerisinde çalışarak yeni diyaloglar geliştirmeyi ve kolektif üretimlerde bulunmayı seviyorum. Halihazırda ŞİİR YAZ!’ın yanı sıra üç senedir Gizem Akgün ile üzerinde çalıştığım mixed-media poetik artbook projem Hematom’un yayım süreci ve sergi hazırlıklarıyla; Şairler Ne Yapar? adlı kısa metraj şiir sosyolojisi belgeselimin kurgu süreciyle ilgileniyorum. 

HAKAN ÖKTEM: 

İstanbul'da yaşıyorum. Resim, grafik, video ve müzik alanında üretim yapıyorum. Aynı zamanda sosyal medya platformlarında live streaming/recording alanlarında çalışıyorum. Ara sıra konserlerde arka planda sese duyarlı canlı görsel performansı sergilemekteyim. Bu zamanlarda daha çok dijital üretim yapıyorum. İşlerimde ise kültürel normlara yerleşmiş estetik şekillerine değiniyorum. 

  1. GSF 2023 döneminde üretimler “Tanıklık” temasında yapılıyor. Projenizin tema ile ilişkisinden bahseder misin?

SUHAN LALETTAYİN: 

Başlangıçta ŞİİR YAZ! yaşadığımız çağda ve coğrafyada şair olmaya dair gözlemlerimden ve deneyimlerimden hareketle ironik ve satirik dille yazdığım nesir bir meta-şiirdi. Bu şiiri yazmamdaki öncelikli itki, Z kuşağına mensup bir sanatçı olarak birçoğumuzun yaşadığı sınıfsal, maddi, politik ve cinsiyet eşitsizliğine dair birçok sorunu doğrudan deneyimlemek yahut medya vasıtasıyla dolaylı ancak yoğun bir şekilde farklı hayatlardaki örneklerine tanık olmaktı. Özgür sanat üretimini zorlaştıran birçok koşula referans veren her bir dizenin “Şiir yaz” kelimeleri ile tamamlandığı bu şiiri, ardından multidisipliner bir yaklaşım çerçevesinde projelendirerek deneysel bir video-şiir olarak gerçekleştirmek üzere yeniden tasarladım. Ardından Hakan’la birlikte şiirdeki her bir dizeye karşılık gelecek şekilde sosyal medya platformlarından, stok footage ve arşiv sitelerinden, filmlerden, haber sitelerinden ve realite şovlarından geniş bir görüntü kazısı sürecine girdik.

Pre-prodüksiyon aşamasının sonucunda topladığımız footageları, popüler medya tüketim alışkanlıkları ve maruz kaldığımız aşırı bilgilenmeye referans verecek şekilde epileptik ve kırık bir estetiğe sahip, kaotik ve camp bir video-art olarak kurguladık. Böylece tüm tanıklıklarımızın ağırlığına ve saçmalığına rağmen, kendi gerçekliğinden beslenen sanat üretimine devam etmenin zorluğuna ve sorumluluğuna dair bir düşünce alanı açmak istedik. 

  1. Açılış etkinlikleri nasıl geçti, sürece katkısı oldu mu? Proje süreci nasıl gidiyor, beklediğin gibi mi, çalışmanda değişiklikler oldu mu? 

HAKAN ÖKTEM: 

Açılış etkinlikleri çok misafirperverdi, etkinlik için seçtikleri mekanlar da aynı şekilde cana yakındı. Projeler üzerine yapılan tartışmalar, öneriler ve farklı görüşlerle bakış açımı genişleten bir buluşma oldu. 

  1. GSF’de sanatçılar için ne gibi fırsat ve imkanlar görüyorsun?

SUHAN LALETTAYİN: 

GSF’yi kazandığımız ilk günden beri bizlere sağlanan maddi desteğin yanı sıra, başta Şeyma olarak üzere tüm ekip üyeleri, gönüllüler ve tanıştığımız artistler bizlere manevi yönden de büyük destek sağladılar ve gerçekten süreç boyunca bir kez olsun bizi yalnız hissettirmediler. Deneyim paylaşımları, düzenlenen söyleşiler, atölyeler ve buluşmalarla yeni temsil, fikir alışverişi ve ifade alanlarının içinde bulunabildik. Geçmiş deneyimleri, mezun oldukları okul veya takipçi sayıları fark etmeksizin; yaşadığı tüm zorluklara rağmen üretmek için çaba sarf eden sanatçıları hiçbir ayrım gözetmeden desteklediği için ALİKEV’e ve tüm GSF ekibine yürekten teşekkür ederiz :) 

  1. Daha önce kurumlarla çalışma (sergi, yarışma, hibe vb. şekillerde) deneyimin oldu mu? Paylaşmak ister misin?

SUHAN LALETTAYİN: 2018 yılında Kültür Bakanlığı tarafından İlk Eser Desteği’ni kazanan şiir kitabım Türkçeden Türkçeye Çeviri Şiirler - Fata Morgana yayımlandı. 2019 yılında kitapta yer alan şiirler farklı görsel disiplinlerden gelen 18 sanatçı tarafından yorumlanarak THINKING Agency’nin sponsorluğuyla ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin destekleriyle 3 ay boyunca bantmag./BİNA’da sergilendi. 2021 yılında pladis global tarafından düzenlenen bizz@kampus yarışmasında Ülker için ekibimle geliştirdiğimiz yaratıcı kitle iletişim çalışmalarımız üçüncülük ödülünü kazandı. 

HAKAN ÖKTEM: 2016 yılında ‘’Transform 2016’’ programıyla Zagreb Güncel Sanat Müzesi’nde gerçekleşen ‘’Transformation of Image’’ sergisinde, 2017’de Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen ‘’Exe’’ sergisinde, 2018’de Tüyap Sanat Fuarı’nda, 2019’da nGbK Berlin’de gerçekleşen ‘’In the Blink of A Bird’’ sergisinde(Second Paper Group),

2022’de The Marmara Pera Hotel’de gerçekleşen Cubis Art Room programı kapsamında gerçekleşen ‘’Oyun Alanı’’ sergisinde, 2022’de Bantmag/Bina’ da gerçekleşen ‘’Buruk Bir Oley!’’ sergisinde yer aldım. 

Bonus soru: GSF’ye başvurmak için 3 sebep söyler misin :) 

SUHAN LALETTAYİN: 

Sanırım 4. soruya verdiğim yanıt bu sorunun da doğrudan cevabı olabilir :)

Blog Yazıları

Haberler & Güncel Bilgiler

İletişim

Her konuda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bekleyin...