Sanatçı Hakları

05.10.2024

Genç Sanatçı Fonu "Merak" Dönemi Atölyesi: Sanatçı Hakları, Portfolyo ve Misafir Sanatçı Programları

Genç Sanatçı Fonu "Merak" Dönemi kapsamında 23 Haziran’da Saliha Yavuz'un moderatörlüğünde “Sanatçı Hakları, Portfolyo ve Misafir Sanatçı Programları” üzerine çok oturumlu bir interaktif atölye gerçekleştirdik.

Haklarımızı bilmekten, kullanmaktan ve savunmak için yan yana gelmekten vazgeçmemek gerektiğini düşünüyoruz. Bu bilinçle kültür-sanat alanında üretim yapan tüm sanatçılar, özellikle de gençler için atölyeden çıkarılan önemli bilgileri paylaşmak istedik.

Sanatçı Haklarını Savunun!
Sanatçılar da her çalışan gibi haklara sahiptir! Atölyemizde temel sanatçı hakları hakkında bilgi edindik ve bu hakları savunmaya hazırız. ✊

1. Manevi ve Mali Haklar: Eserinizin sahibi sizsiniz! Eserinizin kopyalanması, dağıtılması veya değiştirilmesi için izin vermeniz gerekir.

2. Sözleşme: Dikkatli olun! Her sözleşmeyi imzalamadan önce okuyun ve anladığınızdan emin olun.

Karşılıklı sorumlulukların açıkca ifade edildiği, temel haklarınızı koruyan adil bir sözleşme imzalayın. Bilgi edinme hakkınız çerçevesinde Sözleşme, teslim belgesi vb. belgelerin kopyalarını talep etmekten çekinmeyin.

3. Adil Bir İş Birliği: Emeklerinizin karşılığını alın! Yaptığınız işe uygun adil bir ücret talep edin.

İş birliklerinizde tüm tarafların emek ve katkılarının gözetildiğinden emin olun.

Yaşınız genç deneyiminiz az olsa da bir sanatçı olarak geleceğiniz için temel haklarınızdan ödün vermeniz gerekmez, açık bir iletişim ile ihtiyaçlarınızı dile getirebilir, sağlıklı ve adil işbirlikleri kurabilirsiniz.

Sanatçı hakları hakkında konusunda bilgi edinmeyi ve başka sanatçılarla haklarınız için örgütlenmeyi temel gündeminiz haline getirmeyi unutmayın.

Sanatçı Hakları: Hayallerinizi Korumak! ✊
Sanatçı hakları, sadece yasal metinler ve karmaşık terimlerden ibaret değildir. Bu haklar, hayallerimizi gerçeğe dönüştürmemize ve emeklerimizin karşılığını almamıza imkan verir.

Manevi Haklar:
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre manevi haklar, “eser sahibinin mahremiyetini, mesleki statüsünü, şeref ve şöhretini, ifade hürriyeti ve eser sahipliğinden kaynaklanan kişiliği ile ilgili diğer menfaatlerini koruması amacıyla tanınmış yetkilerdir.”

Özetle; eserinizin nerede ve nasıl sergileneceğine, hangi marka veya kurumun çatısı altında ya da sponsorluğunda sunulacağına, satıldıktan sonra bile eseriniz hakkında söz sahibi olmanıza, her zaman eserinizle ilgili bilgi edinme hakkınızın olmasına ve isminizin belirtilmesine ilişkin haklarınızı kapsar.

Mali Haklar:
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre mali haklar “işleme hakkı, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, temsil hakkı, umuma iletim hakkı ile pay ve takip haklarıdır.”

Yani, mali ve manevi haklarınızı eserin satışı ile birlikte devretmediğiniz sürece, eseri satın alan ya da sergileyen kurum/kişiler eserinizi değiştiremez, onun kendisinden ya da görselinden ticari gelir elde edemez, çoğaltamaz, izniniz olmadan temsil edemez.

Haklarınızı bilin, dürüst ve adil iletişime açık olun ve her zaman ihtiyaç halinde bir uzmandan, hukukçudan destek alın.

Blog Yazıları

Haberler & Güncel Bilgiler

İletişim

Her konuda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bekleyin...