Kadın Balıkçılar Hafızası / Belgesel
Ufuk Umut: Ben Ufuk Umut Uğur ortaokuldan beri sinemayla ilgileniyorum. Farklı film projelerinde farklı birimlerde bulunsam da genellikle kendi kısa filmlerimi yazıp çekiyorum. Bu aralar hukuk fakültesinden mezun olmaya çalışıyorum ve kendime ev arkadaşı arıyorum.
Edanur: Ben Eda, eski bir siyaset bilimi mezunu yeni bir yaratıcı sektör takipçisiyim. Kendimi “Süreç Tasarımcısı” olarak tanımlıyorum. Bu aralar, yaratıcılığın ve üretimin ortaya çıkış noktaları ve yöntemleri üzerine okumalar yapıyorum.
Ufuk Umut: Projemizin merakla olan ilişkisi merak proje içeriğine duyduğumuz meraktan geliyor diyebilirim. Bizim kadın denizcilerle ilgili bir belgesel yapmaya karar vermemiz, kadın denizcileri merak etmemize dayanıyor.
Edanur: Proje fikrini ilk ortaya attığımız anda öncelikle merak ettiğimiz şey günlük hayatta kullandığımız deyim ve atasözlerinin anlamı oldu. Bu deyimlerin kökenine girdik ve tarihin tozlu raflarından çekip çıkardığımız kadın ve denizcilik kavramları bizimle yola devam etti.
Ufuk Umut: Açılış etkinlikleri sayesinde daha önce hiç sanatçısıyla tanışmadığım sanat dallarıyla ilgilenen bir çok sanatçıyla bir araya geldik. Farklı disiplinlerde çalışan sanatçıların bakış açıları bizim de ufkumu genişletti.
Süreç beklediğimizden çok daha yıpratıcı. Bir film sürecine girdiğinizde projeye dair her şey ters gitmeye açıktır. Fakat bu girilen süreç uzun bir süreçse olağanüstü hallerle karşılaşma riski de artıyor. Keza biz de kendi hayatımızda bir takım olağanüstü durumların içine girip çıktık.
Ufuk Umut: Projemizi koruyabilsek de türlü zaman sapmalarından kaçınamadık. Bunun dışında daha önce kurmaca işlerde ortaklık kurmuş olsak da ilk profesyonel belgeselini çeken bir ekip olarak belgeselcilikteki belirsizlik hissine her ne kadar kendimizi hazırlamış olsak da bu hisle başa çıkmanın zor olmadığını söyleyemeyiz. Bunlara rağmen çalışmamızda yola çıktığımız noktadan uzaklaşmamayı ve hatta projeyi emin adımlarla ilerlettiğimizi söyleyebiliriz.
Ufuk Umut: Genç Sanatçı Fonu farklı disiplinlerdeki sanatçıları bir araya getirerek bile çok önemli bir iş yapmış oluyor. Zira birbiriyle fikir alışverişinde bulunarak birbirinin ufkunu genişleten sanatçılar ileriye dönük iş birliklerine de kapı aralıyorlar. Baktığımızda sanatın ve genel anlamda iktidarın ayrılmaz ilişkisinde bağımsız sanatçıların kendilerine yer bulması pek mümkün değil. GSF sanatçılara, birbirleriyle dayanışarak ve gerçekten bağımsız olarak bir şeyler üretme fırsatı veriyor. Böylece daha çok genç ve bağımsız sanatçı sanatını var edebiliyor.
Edanur: Gençlere ilklerini yaşatmak için fikirlerine, hayallerine ve heyecanlarına güvenmek bence en büyük imkanlardan biri. Bu proje benim ilk defa bir sergi içerisinde yer almamı sağlayacak. GSF’de hayallerimde var olabilmek ve yapacaklarımla heyecan yaratmak çok güzel.
Haberler & Güncel Bilgiler
Her konuda bizimle iletişime geçebilirsiniz.