Ebru Aksoy ile Söyleşi Yaptık!

21.01.2025

#GençSanatçıFonu (GSF) 2023 dönemi yararlanıcısı Ebru Aksoy ile GSF üzerine konuştuk. ✨

"İki Dudak Arasında", Belgesel

 

  • Seni biraz tanıyabilir miyiz? Bu aralar neler yapıyorsunuz? 

 

Selamlar, Ebru ben. Bazen asistan, bazen kamera, bazen tripod, bazen ışık ayağı, bazen kurgucu olarak belgesel sinema alanında kolektif üretimin bir parçasında çalışıyorum birkaç yıldır. Edindiğim en güzel yer olsa gerek. ☺ Diğer yandan Sıfırdan Yayınları’nda çocuk edebiyatı editörlüğü yapıyorum. Sanatçıların üretim süreçlerine tanıklık etmeyi, belgelemeyi, eşlikçi olmayı çok seviyorum. Sanatçıların üretim süreçlerini ve konserleri çekmekle geçiyor zaman. İşleri, besteleri, metinleri yayınlanmadan görmek ve icra ânına şahitlik etmekle ilgili bir haz ilişkim de var sanırım. Bol bol da yürümek yürümek…

 

  • Genç Sanatçı Fonu (GSF) 2023 döneminde üretimler “Tanıklık” temasında yapılıyor. Projenizin tema ile ilişkisinden bahseder misin?

 

GSF kolektifine “İki Dudak Arasında” adını koyduğum belge filmlerden oluşan projemle katıldım. Bu proje benim için içimdeki öfkeyi dönüştürmek itkisiyle ortaya çıktı aslında. ‘Yerinden edilmek, zorla göç ettirilmek’ durumlarının içine doğduğumuz bu çağ ve coğrafyada sanatsal üretimlerini yakından takip ettiğim biri ressam, biri kurgucu, biri müzisyen üç sanatçı arkadaşıma aynı dönemde atölyelerinden tahliye edilmek üzere tebligat gelmişti. Ben de bu tahliye edilme, hukuki mücadele verme, yerinden edilme vaziyetinde, üretimlerini belgeleme motivasyonuyla sürece tanıklık etmek istedim. Sergide bir duvarda üç sanatçının hikâyesini izleyecek ama aynı zamanda ziyaretçilerin ‘üretim alanı’ ile ilgili durumlarını paylaşabilecekleri bir açık arşiv duvarı oluşturacağız. 

Güç bela yarattığımız/birleştiğimiz ‘alan’larımızın, ‘boşluk’larımızın kaderini yalnızca bir ‘mülk’ sahibinin iki dudağı arasında hissedişim, sanatçı arkadaşlarımın aynı anda atölyelerinden atılmaları, bu süreçte üretmekte inat etmeleri, yeni seçeneklerin, yeniden inşa etmenin neredeyse imkânsız olduğu ekonomik ve politik düzen içinde, içimde biriken kocaman bir öfke duygusu vardı. Ve bu öfkeyi dönüştürmek, toplumsal hafızanın kaydını tutmak zorundaydım. Arkadaşımın handycam’i ile sürece tanıklık etmeye başladım. Ardından ALİKEV’den genç sanatçı fonu alarak bu fon ile bir handycam edindim. Atölyelere gelen tebligatlar, kira tespit davaları, haciz davaları…derken yalnızca izleyen değil, belgeleyen bir tanık olmak istedim. 

 

  • Açılış etkinlikleri  nasıl geçti, sürece katkısı oldu mu? 

 

GSF 2023’ün açılış etkinliklerinde bir arada olduğumuz sanatçılar, gerçekleştirilen atölyeler ve tartışma ortamları bana çok iyi geldi. Atölyelerde seçilen konu başlıkları, seçilen mekân ve hatta yemekler dahil olmak üzere ‘doğru bir yerde’ hissettiriyordu. 

Üretmek için alan ihtiyacına odaklanan bir projeyle GSF’de bulundum. Bu konu aslında tüm sanatçıların derdini ortaklaştırıyordu:

Üretmek için bir ‘alan’, dans etmek için bir ‘alan’, yaşamak/dayanışmak için bir ‘alan’. Bir dört duvar, bir şövale koyacak odacık, yazacak bir masa, gürültü çıkarabileceğimiz bir bodrum katı. Güç bela yarattığımız/birleştiğimiz ‘alan’larımızın, ‘boşluk’larımızın kaderi yalnızca bir ‘mülk’ sahibinin iki dudağı arasında mıdır? Bir tebligat ile atölyesinden tahliyesi istenen ressam, müzisyen, kurgucu üç sanatçının hukuki mücadelelerine/yerinden edilişlerine ve     -e rağmen üretimlerine handycam ile tanıklık.

Etkinlikler, edindiğimiz bilgiler, tanıklıklarımız aslında bize yeni mücadele alanları açtı. Öğrenir, şahit olur ve paylaşırken yeni yeni dertler edindik diyebilirim.

Üretim süreci her şeyin bu kadar hızla ilerlediği zamanlarda beklediğim verimlilikte gidemese de kameramın tanıklık edip belgelediklerinin de bugüne ve geleceğe söyleyeceği pek çok şey olduğunu düşünüyorum. Benim olamadığım yerde kamerasını kapıp çekmeye giden ekip arkadaşlarımın olması büyük zenginlik. Bu süreçte 8 yıllık bir atölyeyi birlikte toplayıp boşalttık. Takip ettiğim diğer iki atölye de kalıp üreterek hukuki mücadeleyi sürdürüyor. Şimdilik kameranın tanıklığı sürüyor, tüm üretme inadına şahitlik ederek…

 

  • GSF’de sanatçılar için ne gibi fırsat ve imkanlar görüyorsun?

 

GSF’nin önümüzdeki süreçte herkesin içinde olmak isteyeceği güçlü bir sanatçı kolektifi olacağını düşünüyorum. Bunun temellerini, yatay, şeffaf bir yapılanma ile bugün inşa ediyor, hepimize alan açıyor, mücadele etmek için yeni alanlar sunuyor. Her an tıklayabileceğim bir kapının olduğunu bilmek gerçekten güven verici. GSF hep önce bize ihtiyaçlarımızı sordu, izledi gözlemledi, kendine yeni çıkarımlar edindi ve hep üzerine koyarak devam etti. Bu zaman içinde hepimizin birer öznesi olduğu kocaman bir kolektif yapılanmaya dönüşecek.

 

 

Bonus soru: GSF’ye başvurmak için 3 sebep söyler misin :) 

  • Yarışmadığın, geliştirdiğin, dayanıştığın ve her an kapısını çalabildiğin güvenli bir alanda olmak
  • Açık, şeffaf, olduğu gibi tartışabilmek
  • Birlikte bir şey büyütmenin, üretmenin yollarını arıyor olabilmek

 

Bizden Haberler

Kadıköy Ofisi: Osmanağa Mah. Yoğurtçu Parkı Cad. 2/5 Kadıköy - İstanbul [email protected]
© 2025 ALİKEV GSF. Her hakkı saklıdır. Yasal Şartlar
Bu web sitesi, ELELE DESTEK Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriğin sorumluluğu tamamıyla ALİKEV'e aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.