Berka Beste Kopuz Söyleşisi
11.12.2024
Berka Beste Kopuz Söyleşisi Hangi Zamanın Öznesiyim?! / Mekana Özgü Enstalasyon
1. Seni biraz tanıyabilir miyiz? Berka Beste Kopuz kimdir? Bu aralar
neler yapıyorsun?
Ben Berka Beste Kopuz. 29 yaşındayım. 2017 yılında Marmara Üniversitesi GSF Resim bölümünden mezun oldum. Disiplinlerarası çalışan bir sanatçıyım. Üretimlerimde daha çok mekânın hafızası, mekanın üretimi, kent tarihi gibi konuları ele alarak, araştırma ve arşiv tabanlı projeler ve mekana özgü çalışmalar şeklinde devam ediyorum. Son dönemlerde ise ağırlıklı olarak beton, mesh ve ytong gibi yapı malzemeleri ile üretimime yön vermekteyim. Şu sıralar ise; ALİKEV GSF için “Hangi Zamanın Öznesiyim” projesini üretirken, bir yandan da Kasım 2024’te açılacak olan “Toprak Biriktirir Geçmişi II” isimli ikinci kişisel sergimin hazırlık sürecindeyim.
Projenin merak ile ilişkisi en temelde aslında insanoğlunun geçmişe olan merakı üzerinden şekilleniyor. Uzun süredir mekânın hafızası üzerine çalışan bir sanatçı olarak geçmiş-şimdi-gelecek kavramlarının birbiri ile daimi ve döngüsel bir ilişkide olduğunu düşünerek “Hangi Zamanın Öznesiyim” isimli projemde; insanoğlunun peşinde koştuğu “ben kimim? nereden geldim?” gibi aidiyet üzerine sorduğu birtakım temel soruların izinde, bu üç farklı zaman diliminin aslında insanoğlunun varlığında bütünsel bir etki yarattığını ve kimlik inşasındaki önemini vurgulamak istedim. Bundan yola çıkarak aslında insanoğlunun geçmişe olan merakı ile sadece geçmişi değil günümüzü ve geleceği de şekillendirebileceği potansiyeli üzerinden üç parçadan oluşan mekâna özgü bir enstalasyon çalışması gerçekleştireceğim.
Açılış etkinlikleri birbirimizi tanımak ve farklı disiplinlerden insanlarla bir araya gelmek adına bence çok kıymetliydi. Özellikle disiplinlerarası çalışan bir sanatçı olarak; farklı alanlardan insanların projelerini kendi ağızlarından dinlemek, tanışmak, farklı etkileşim alanları kurmak herhangi bir iş üretmek ve sergi açıyor olmaktan çok daha öte olduğuna inanmaktayım.
Bence GSF sadece görsel sanatlar alanındaki sanatçılar için değil farklı disiplinlerden sanatçıların, kendini sanatçı olarak tanımlamayan-tanımlayamayan-tanımlamak istemeyen insanların da bir araya gelebildiği daha kapsayıcı ve paylaşımcı bir ortam. Bu açıdan katılımcıların birbiri ile rahatça paylaşımda, öneride bulunabileceği tırnak içinde güvende hissedebileceği bir alan olarak görüyorum. Bu da daha yaratıcı olabilmeyi ve işbirliklerini beraberinde getirecektir diye düşünüyorum.
Yanıtın evet ise; Sence kurumlar genç sanatçıları nasıl destekleyebilir? Ne yaptıklarında desteklemiş olurlar? Kurumlar gençlerle çalışırken nelere dikkat etmeli? Daha önce yurtiçi ve yurtdışında pek çok çeşitli karma sergilere ve yarışmalara katılma fırsatım oldu. 2019 yılında ise ilk kişisel sergimi açtım. Farklı kurumlarla çalışma fırsatı bulmuş bir sanatçı olarak; paylaşımın tüm sürece yayılması ve sadece “sergi” ile sınırlı kalmaması bence çok önemli. Günümüzde sadece genç sanatçılar için değil bu alanda yer alan bütün aktörler için bir araya gelip tanışmak, kesişim alanları yaratabilmek bence herkes için çok besleyici. Bu aynı zamanda farklı bakış açıları ve yorumları içerirken, farklı işbirliklerini ve fırsatları da beraberinde getiriyor. Diğer yandan elbette özellikle dönemin ekonomik koşullarını düşünecek olursak, üretim süreçlerinde kurumların sanatçıları destekleyebilmesi günümüz için büyük önem arz ediyor diye düşünüyorum.
|
Bizden Haberler
© 2024 ALİKEV GSF. Her hakkı saklıdır. Yasal Şartlar
İçeriğin sorumluluğu tamamıyla ALİKEV'e aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.