GSF 2022 Yararlanıcısı İlayda Aysen İşeri İle Söyleşimiz!

29.03.2024

 

 

2003 yılında İstanbul’da doğdum. Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe ve fizik bölümlerinde okuyorum. Sinema ile uğraşıyorum ve okulda Mithat Alam Film Merkezi’nin düzenlediği kısa film yapım atölyelerine aktif olarak katılıyorum. 2021 yılında çektiğim kısa belgesel “Çeşme” ile yurt içi ve yurt dışında çeşitli festival seçkilerine girerek ödüller aldım. Bu aralar ilk kısa kurmaca filmim Oyunbozan üzerinde çalışıyorum. Filmin çekimlerini tamamladık, şu an post-prodüksiyon aşamasında.

 

 

 

Oyunbozan 1979 yılında Ankara’da geçiyor. 7- 8 yaşlarındaki iki kardeş Şubat tatillinde evde sıkıntıdan kurtulmanı yolunu kendi kurguladıkları oyunlardan bir dünya yaratmakta buluyorlar. Anneleri işte çalışıyor ve anneanneleri tüm gün koltukta uyukluyor. Dışarı çıkıp rahatça oynayamadıkları gergin kargaşa ortamının hüküm sürdüğü 80 darbesi döneminde büyürken aslında çocukluklarını ıskalıyorlar. Büyümüş de küçülmüş halleriyle politik meseleler dahil televizyonda gördükleri, gazetelerde okudukları haberleri, olayları ve kişileri oyunlarına katıp bir anlamda gerçekliği de ıskalıyorlar. 

 

 

 

İlk defa böyle profesyonel bir film üzerinde çalıştığım için proje süreci oldukça zorlu ve yoğun geçti ama birlikte çalıştığım insanların destekleri sayesinde altından kalkabildiğimi düşünüyorum. Filmin post-prodüksiyon aşamaları biraz uzun sürdü ve düzeltmeler ile epeyce uğraştık. Umarım Kasım başı gibi film tamamen bitmiş olacak ve festival yolculuğu başlayacak. GSF’nin açılış etkinliklerinde tanıştığım diğer genç sanatçıların da üretim sürecinde benimle benzer zorluklarla karşılaştığını fark ettim. ALİKEV tarafından desteklenmek diğer arkadaşlarla bir araya gelerek deneyimlerimizi paylaşmak motivasyonumu artırdı. Etkinlikler benim için oldukça ilham vericiydi. Hem hayata bakış açımda hem de üreteceğim eserlerde, ALİKEV çatısı altında geçirdiğim zamanın ve burada öğrendiklerimin olumlu izlerini hissedeceğimi düşünüyorum.

 

 

 

Diğer sanat destek fonlarının çoğundan farklı olarak GSF destek alan sanatçılar ile yakın bir ilişki kuruyor ve onlara yürüdükleri yolda yalnız olmadıkları güvenini veriyor. Genelde destek fonları veren kurumlar, fon verildikten sonra sanatçıları takip etmiyor, gelişimlerini izlemiyor veya sadece üretildiğini kontrol etmek amacıyla fon verilen eseri görmek istiyorlar. Diğer önemli unsur GSF’de üretilen eserleri sergileniyor olması. Kolektif bir sergiyle desteklenen projelerin görünürlüğünün artırılması çok önemli bir imkân çünkü bütün sanatçıların, özellikle sinemacıların en temel amacı çalışmalarını seyirciyle buluşturmak. Ayrıca açılış etkinlikleri kapsamında sanatçıların bir araya getirilerek kendilerini ifade edecekleri ortam sağlanması çok güzeldi. 

 

 

 

Daha önce başka kurumlardan projem için destek aldım. Bence genç sanatçıların üretim süreci sırasında en zorlandığı konuların başında bütçe geliyor. Bu nedenle, kurumların ihtiyaç duyulan bütçeleri makul tutarlar ile dahi olsa desteklemesi sanatsal üretimi mümkün kılıyor. Ayrıca az önce bahsettiğim gibi, sadece desteği vermekle kalmayıp bu eserlerin sunulabileceği ve sanatçıların bir araya gelip birbirlerinden beslenebilecekleri platformlar oluşturulması pek çok açıdan yarar sağlayacaktır. Bu sayede gençler tanışarak kolektif üretim yapma olanağı yakalayabilir.

 

 

 

ALİKEV’e, Genç Sanatçı Fonu’nu düzenlediği için sonsuz teşekkürler. İlerleyen yıllarda GSF’nin iyilik dolu vizyonuyla ülkedeki sanat ortamının yeşermesinde sağlayacağı anlamlı katkılara hep birlikte şahit olacağız. Bu fondan yararlanan genç sanatçıların güzel işler başaracağına, yaratıcı eserler vereceğine ve insan olarak duruşlarıyla diğer gençler için en iyi şekilde rol model olacağına yürekten inanıyorum. :)







Blog Yazıları

Haberler & Güncel Bilgiler

İletişim

Her konuda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bekleyin...